Het leven kent zo zijn vreugdevolle momenten maar zeker ook zijn hobbels, die we allemaal tegen zullen komen. We noemen ze daarom ‘levensthema’s’. Benieuwd welke dat zijn en hoe dat bij jou zit? Lees dan door!

Thema 1: Vertrouwen in het bestaan.

Ieder van ons krijgt als eerste in zijn leven te maken met de vraag of de wereld een veilige plek is om in te vertoeven. Is dat zo dan heb je vertrouwen, ervaar je de verbinding met je lichaam vanzelfsprekend en ben je in principe ontspannen. Je ziet jezelf als een iemand voor wie er een plek is in de wereld. Dit vertrouwen is nodig om überhaupt aanwezig te zijn. Check de volgende dingen eens bij jezelf: ben jij erg gevoelig voor prikkels? is ‘lekker in je vel zitten’ een vreemde term voor je? zit je erg in je hoofd en analyseer jij alles? heb jij veel (sociale) angst? Dan kan het zijn dat het je ontbroken heeft aan voldoende veiligheid op het moment dat je het meeste kwetsbaar was, namelijk als kind.

Thema 2: Voeding.

Nog zo’n basisvraag waar elk mens mee te maken krijgen. Je moet eten, energie opnemen om te groeien. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Sociale warmte en aandacht is nodig om tot een evenwichtig en tevreden persoon uit te groeien. Ook op latere volwassen leeftijd blijft dit belangrijk! Dus de vraag is: waar haal jij je voeding vandaan? mag jij warmte in de vorm van complimentjes binnen laten komen of zijn ze niet te verteren? Mag jij van jezelf pakken wat jij nodig hebt voor jezelf? Weet je dit zo 1-2-3 niet of beantwoord je ze met ‘nee’, dan kan het zijn dat je al vroeg te maken hebt gehad met een tekort. Dat wil zeggen een tekort aan letterlijke èn figuurlijke voeding die je nodig had om te groeien.

Thema 3: Support.

Hiermee wordt bedoeld het kunnen handelen in de wereld en dingen kunnen neerzetten, in het besef dat als het even niet meer lukt dat er dan iemand is op wie je kunt terugvallen. Ook daarmee dealen we allemaal. Het leren terugvallen op anderen is nodig omdat we simpelweg niet alles alleen kùnnen en hoeven doen. Sommigen van ons zijn er trots op dat ze nooit hulp hoeven vragen. Het heeft te maken met het kunnen vertrouwen op dat een ander jou nog voor vol aan ziet ook als het even wat minder gaat. Herken jij je hierin: je doet het maar alleen want als je het een ander laat doen dan weet je nooit wat ervan komt? of ben jij erg bang om te falen?… Dan kan het zijn dat je niet gewend bent of geleerd hebt om werkelijk terug te kunnen vallen op een ander.

Thema 4: Expressie.

Nog zoiets…de vrijheid ervaren om gewoon aan te geven als iets je niet bevalt, je commentaar ergens op te kunnen geven, ruimte te nemen voor jou. Dit gaat om de basisbehoefte van ieder mens om zijn of haar energie ten gunste van zichzelf te mogen inzetten. Neem jij de vrijheid om iets niet te doen ook al wordt er door de buitenwereld wel iets van je gevraagd? Voel jij je verplicht om op verzoeken in te gaan? ben jij erg sterk, verdraagzaam en kun jij lang over je eigen grenzen gaan? Als je hier makkelijk ‘ja’  op zegt kan het zijn dat je –althans voor je eigen gezondheid-  je energie te veel weggeeft ten gunste van de ander en te weinig inzet voor jezelf.

Thema 5: liefdevol uitreiken.

Een laatste spannende thema is je in relaties ten volle te kunnen geven. Dit komt ten goede aan jouw identiteit als man of als vrouw en heb je het in je om een vervullend leven te leiden. Om dat te kunnen moet je je kwetsbaar op durven stellen. Kun jij spontaniteit ervaren in je liefdevolle uitdrukkingen naar je partner? Je hartsenergie werkelijk delen? Blijf je vertrouwen houden ook al geeft je partner eenmalig ‘niet-thuis’? Als je daar moeite mee hebt of zeg je hier ‘nee’ op dan kan het zijn dat er vaak afwijzingen bent tegengekomen juist als jij spontaan jouw energie wilde uitdrukken als kind.

Het kan zijn dat een of meer van de bovenstaande thema’s er voor jou uitspringt. Hoe ga jij met dit thema om? Laat je reactie achter!

Donderdag 16 maart 2017 begint een cursus van 3x over de bovengenoemde basisthema’s: “Menselijke Karakters, zo herkenbaar”, bij de Volksuniversiteit Kaatsheuvel. Lees meer over deze cursus.

Pin It on Pinterest

Share This