Vind je huilen waar een ander bij is vervelend? Je emoties toelaten kan juist in het contact met anderen heel lastig zijn. Zeker als die anderen iets in je losmaken. Sanne heeft weerstand om te huilen bij anderen, behalve bij haar tante. Graag laat ik haar vertellen hoe dat is gekomen en wat zij voor oplossing heeft gevonden. Sanne is iemand die enthousiast in het leven staat maar zichzelf af en toe voorbij kan rennen. Ze vertelt:

“Ik houd van mijn tante. Ik heb genoeg redenen: zij heeft meer begrip voor me dan ik zelf soms heb. Voel ruimte als ik bij haar op bezoek ben en het contact ervaar. Soms ervaar ik zoveel begrip en ruimte in één keer, dat ik moet huilen. Ook daar is begrip voor van mijn tante. Soms is de huilbui heftig. Zeker als ik de dagen van tevoren teveel ben dóógegaan en te weinig stil heb gestaan bij mijn gevoel. Dan komt er een waterval van tranen en zit ik flink te snikken.

Kalme verbinding

‘Mijn tante blijft er kalm onder en houdt verbinding met me. Dan komt er weer rust in mij en de huilbui trekt in golven voorbij. Dan komt er ruimte voor woorden en komt er als vanzelf een gesprek op gang.”

Weerstand om te huilen: zo haal je de druk er vast af.

Soms wil Sanne die stortvloed aan tranen niet en ze heeft er iets tegen bedacht. Ze noemt het ‘vooraf-huilen’.
Sanne: “Eigenlijk voel ik het al opkomen als ik onderweg naar haar toe. In de auto erheen voel ik het soms al ‘rommelen’ in mij. Automatisch probeer ik dat tegen te houden wat alleen maar tot meer druk leidt. Als ik dat van mezelf door heb, dan ga ik wat ik heb genoemd ‘vooraf-huilen’: Nog in de auto erheen stel me alvast voor dat ik al bij haar thuis ben en haar gezicht zie. Of ik stel me voor dat ze me ontvangt. Ik kies ervoor om te laten raken door dat beeld en die gedachte. Daardoor huil ik al in de auto de niet-te-vermijden tranen. Het lucht me op en ik zak meer in mijn lichaam, voel mijn rug meer tegen de stoel zitten. Er komt weer rust.”

Een veilige plek om te huilen

Het is prettig om dat in de auto alvast te doen, daar voel ik me toch het meeste op mijn gemak. De druk in mij is er al iets ‘af’ en zo stap ik rustiger naar binnen als ik eenmaal ben aangekomen bij mijn tante. Ik heb minder tranen die er eerst ‘uit’ moeten en zo komt ik beter uit mijn woorden. Terwijl het prettige gevoel van contact er wel degelijk is. Komen er dan nog tranen, dan heb ik geen weerstand meer om die nog te huilen. Ik ben blij met mijn uitvinding!”

Controle over jezelf geeft autonomie

Het vooraf-huilen is voor Sanne een manier om  de mate van haar emoties te beïnvloeden (oftewel te “reguleren). Zo kan ze een bepaalde controle houden over zichzelf zodat haar emoties haar niet meer zo overvallen.  En deze controle over onszelf willen we allemaal en dat is ook gezond. Dit is autonomie. We hebben dan het gevoel dat we zelf aan het roer staan van ons gedrag en onze emoties, van ons leven.

Heb jij weerstand om te huilen bij anderen?

Laat me weten wat jij van vooraf-huilen vindt. Vind je het handig of vind je het niks?

Wat vind jij, je tranen laten gaan bij anderen als ze komen of juist niet?

Lees meer:  Laat jij je leiden door je emoties of behoud je de controle?

Pin It on Pinterest

Share This