4 Mei herdenken we de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. We leven dankzij hun in een vrij land. 5 mei vieren we de bevrijding. MAARRR….zijn we daarmee echt helemaal vrij? Op het persoonlijke vlak komt vrijheid lang niet altijd vanzelfsprekend en automatisch.

Vast of vrij in je lichaam

Als mensen niet vrij zijn zitten ze vast en is dat te zien aan hun lichaam. Mensen kunnen namelijk zichtbaar een emotionele of psychische last met zich meetorsen. Denk maar eens aan de uitdrukking ‘de wereld op je schouders meedragen’ die duiden op ronde sterke soms afhangende schouders. ‘Aan de grond genageld staan’ of ‘klem zitten tussen twee belangen’ geeft ook aan dat iemand niet vrij kan bewegen. Vast zitten of spanning is te zien aan opgetrokken schouders, spanning in de borstkas, een stijve rug, gewrichten die op slot gezet worden, overmatige dikheid of gespannen spieren. Hierdoor kan je energie niet vrij stromen door je lichaam. Je natuurlijke beweging wordt beperkt.

Persoonlijke vrijheid is ten opzichte van een ander

Vrij zijn op een onbewoond eiland en zonder druk van buitenaf kunnen we allemaal. Maar hoe vrij ben jij ten opzichte van een ander in je dagelijkse persoonlijke leven? Want dan komt het erop aan. En hoe zit dat ten opzichte van iemand die belangrijk is voor je? Behalve aan de bouw en houding van je lichaam kun je kijken naar je eigen handelen ten opzichte van (belangrijke) anderen. Vraag je maar eens af hoe het met jouw persoonlijke vrijheid zit op de volgende 7 thema’s:

Checklist:

1 Voel jij je vrij om in en uit het contact met mensen te stappen als jij dat wil? Of verlies je jezelf in contact en blijf je plakken?
2 Ben je vrij om te geven en ontvangen van iets positiefs? Maak en ontvang jij makkelijk complimenten?
3 Ben jij vrij om te zeggen: ‘nu is het genoeg?’ of zit jouw perfectionisme en neiging hard te werken je eigenlijk in de weg?
4 Ben jij vrij om te vertrouwen op een ander? Of staat angst en wantrouwen jou in de weg en kun jij niet anders dan alles alleen doen?
5 Hoe vrij voel jij je als er een beroep op je gedaan wordt, vanuit je gezin, vanuit de samenleving, om hier ‘nee’ op te zeggen?
6 Ben jij vrij genoeg om te genieten van je eigen seksualiteit binnen jouw relatie? Is jouw hart hierbij betrokken of zit deze opgesloten, veilig maar eenzaam?
7 Voel jij je vrij om jezelf neer te zetten in een groep? Durf jij volop aanwezig te zijn? Of ben jij onvrij hierin door je angst om negatieve reacties tegen te komen?

Zeven manieren waarop wij onszelf de vrijheid in ons eigen leven kunnen ontnemen. Laat dit eens door je gedachten gaan.

Laat je horen!

Vangt een van deze thema’s jouw aandacht? Voel je VRIJ om te mailen of te bellen voor meer informatie. Of maak gebruik van het aanbod om in de maand MEI een GRATIS afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek over jouw eigen vrijheid.

Meer over vrijheid

Een draagbaar zelfvertrouwen vergroot je persoonlijke vrijheid, lees het artikel : Een draagbaar zelfvertrouwen in 7 stappen.

En verder: Onze Innerlijke Criticus kan ons flink dwarszitten. Bekijk het filmpje: Een liefdevol tegengeluid tegen strengheid.

.

 

Pin It on Pinterest

Share This