Zou dit jouw verlanglijstje kunnen zijn? Zou jij je:

  • energieker willen voelen (,… maar ja…)
  • meer zelfbewust willen voelen (…maar ja…)
  • steviger willen voelen (,… maar ja…)
  • kalmer willen voelen (,… maar ja…)
  • leven wel wat luchtiger willen leven? (,… maar ja…)

Vrij ademen en meer energie geeft levensvreugde! Maar ademen en leven schort het nog wel eens aan. Vaak leven we maar half, voelen we dat we niet helemaal tot bloei komen en onze kwaliteiten niet helemaal ontplooien. We beleven minder plezier dan we zouden kunnen, minder fut voor je sociale leven. Of je laat anderen maar voor je bepalen omdat jij niet helemaal scherp en aanwezig bent. We leven en we doen het er maar mee, met hoe het met ons gaat. Je raakt jezelf meer en meer kwijt als dat zo doorgaat!

Steviger, ontspannen en energieker door diepere ademhaling

Een manier om je op een eenvoudige manier steviger en energieker te voelen is dieper te ademen. Je daar bewust van te zijn. Je te trainen in meer adem te halen. Want adem betekent energie, zuurstof dat je lichaam gebruikt om te verbranden en energie op te wekken. Met zuurstof los je verschillende fysiologische stoffen op die spanningen in je spieren veroorzaken. Meer ademen geeft dus ontspanning. In mijn artikel van 12 september had ik je uitgenodigd om mee te doen met oefeningen rondom ademhalen. De bedoeling hiervan was je te helpen de goede gewoonte te starten van dieper ademen.

Overtuigingen die je adem belemmeren

Toch blijft het moeilijk om dieper te ademen. We gaan deze keer weer een stap verder. We handelen niet zomaar. Het meest van ons (sociale) gedrag en gewoontes, ook onze manier van ademen, gaat gepaard met overtuigingen. In je jeugd heb je, zonder dat te weten, allerlei overtuigingen opgedaan. Deze hielpen je toen door een kwestie, omstandigheid of situatie heen. In die tijd ontwikkel je ook een manier van ademen die past bij die overtuigingen. Meestal zijn die onbewust maar je kunt ze leren kennen door in eerste instantie breder te kijken dan je ademhaling. Te reflecteren op jezelf en waar je tegenaan loopt in je dagelijks (sociale) leven.

Om je een idee te geven:

“Ik ben het niet waard om te ontvangen.”

Heb je moeite met het ontvangen van complimentjes? of vind je het lastig om echt even helemaal niks te doen en jezelf toe te staan te rusten? Dan kan het zijn dat je van binnen iets hebt van: “Ik ben het niet waard om te ontvangen.” Dit kan samengaan met een gebrekkige inademing, een oppervlakkige ademhaling en misschien doet de borstkas door spanning niet mee.

“Ik mag geen ruimte innemen” of “ik moet het wel verdienen”

Vind jij dat je altijd anderen voor moet laten gaan, jouw mening minder belangrijk is dan die van anderen en houd je je emoties gewoon binnen? vind jij dat je dóór moet gaan totdat het echt niet meer gaat dus jouw kracht in dienst hebt te stellen van anderen? Dan kan het zijn dat je onbewust het heel moeilijk vind om ruimte in te nemen ten opzichte van anderen: “ik mag geen ruimte innemen” of misschien vind jij: “Als ik iets voor mezelf wil dan moet ik het eerst verdienen door hard te werken.” Het kan zijn dat hierdoor je leven zwaar valt, zoals ook je ademhaling zwaar kan zijn, soms zwoegend, hijgend. Alsof het moeite kost.

“ik wil weg, ik wil hier niet zijn”

Komt de wereld soms overweldigend bij je binnen en roept dat angst op? Schrik je snel? Of heb je een neiging om je terug te trekken, niet helemaal ‘op aarde’ te zijn? Het kan zijn dat je dan neigt tot gedachten als: “ik wil weg, ik wil hier niet zijn”. Deze overtuiging heeft ook direct gevolgen voor je manier van ademen. Oppervlakkig, soms met schokjes. Ga je dieper ademen dan voel je weer die angst, waardoor je vaak toch het compromis kiest: toch maar wat minder ademen.

“Ik moet alert blijven”.

Het kan goed zijn dat als je deze overtuiging hebt, moeite hebt met ècht loslaten, echt even ontspannen. Je zit fysiek altijd boven en vóór in je lichaam dan, waardoor je minder besef hebt van je achterkant. Rusten is er voor jou niet bij, je moet doorgaan en waakzaam zijn. Iets overlaten aan anderen zit er bij jou niet in. Daardoor kun je een zogenaamde ‘opgetilde’ ademhaling ontwikkelen en heb je letterlijk moeite met uitblazen. Of je ademhaling zit altijd hoog in je borstkas, een paniekstand.

Zet je belemmerende overtuiging om in ondersteunende boodschappen!

Dit is een oefening die jouw adem combineert met een ondersteunende boodschap. Zo spreek je zowel tot je lichaam als tot je hoofd! En dat is een gouden combinatie. Een overtuiging is niet zomaar te veranderen door even iets anders te denken. Met het meenemen van je adem heb je meer kans van slagen.

Doe de oefeningen van de vorige keer nog een keer mee, zie het filmpje hieronder. Dit is wat je extra doet:

  1. Bij de inademing laat je door je heen gaan: “Ik mag ontvangen, ik mag nemen. Er is genoeg.” Je gezicht: je opent je mond, ademt door je mond, laat je kaken ontspannen en houd je ogen ‘zacht’. Verwelkom de lucht die binnenkomt. Als eerste bolt je buik iets op, daarna volgt je borstkas.
  2. Bij de uitademing: “ik mag loslaten en ontspannen. Er is niets dat me opjaagt.”  Je gezicht: laat je kin met de uitademing iets zakken en laat je schouders ook los. Als je je spieren loslaat, gaat de uitademing vanzelf. Uitademing hoeft dus geen moeite te kosten.

 

Nog een keer de link naar het filmpje:

 

De vrije ademhaling vanuit gemak

Laat op gegeven moment de gedachten ook weer los en laat je lichaam de oefeningen overnemen! Dus de oefening mag je doen vanuit gemak en vanuit natuurlijkheid. Wat de vrije ademhaling inhoudt lees je hier: Adem inspireert! Dieper ademen geeft je meer energie. Uitleg en video met oefeningen.

Duizelig? Het kan zijn dat je meer zuurstof binnenkrijgt dan normaal en dat je je iets duizelig gaat voelen. Als dat gebeurt, let dan op je aarding: maak overnieuw contact met je voeten op de aarde, en beklop eerst je benen. Dan kun je de energie beter bevatten en zal je ook met je ademen beter afgestemd zijn op wat je aankunt.

Samengevat

Door het combineren van de ondersteunende gedachten mèt de beweging van de ademhaling zelf, kun je zowel in je lichaam als op mentaal vlak vrijer worden, meer ruimte voor jezelf ervaren.

Welke ondersteunende boodschap voor jouzelf spreekt jou het meeste aan?

De lijst hierboven is absoluut niet volledig. Heb je zelf nog een die je wil delen? Doe dat vooral en reageer hieronder!

Het artikel van de vorige keer lezen? Adem inspireert! Dieper ademen geeft je meer energie. Uitleg en video met oefeningen.

 

Pin It on Pinterest

Share This