In 2020 wordt Lijfwerk voor lichaamsgerichte psychotherapie vergoed door een heel rijtje aan verzekeraars. De vergoeding variëert van 0 tot wel 75 euro per dag.
Dit lijstje kreeg ik toegestuurd van mijn beroepsvereniging: Stichting Beroepsorganisatie voor Lichaamsgeörienteerde (Psycho) therapie (SBLP) en geeft aan wat de zorgverzekeraars gaan vergoeden het komende jaar. Ik dacht, handig om even door te sturen, want misschien wil je de laatste dagen van 2019 nog aangrijpen om je verzekering on de loep te nemen. De informatie is afkomstig van de SBLP, Stichting Beroepsorganisatie voor Lichaamsgeörienteerde (Psycho) therapie.

Relatietherapie deels vergoed bij CZ

Voor 2020 heeft CZ relatietherapie goedgekeurd. Het blijft vallen onder code 24504 (overige psychosociale zorg). Dit blijft niet BTW-vrij, in tegenstelling tot de individuele therapie, die BTW-vrijgesteld is.

Vergoedingen Zorgverzekeraars 2020

Platonormen

Om voor vergoeding in aanmerking te komen, noemen sommige zorgverzekeraars de zogenaamde “platonormen” waar de therapeut aan moet voldoen. Lijfwerk voldoet daaraan.

Inhoudelijk: Doel van lichaamsgerichte therapie

De volgende inhoudelijk uitleg kan ik van harte onderschrijven en is afkomstig van de beroepsvereniging SBLP.

Het doel van de lichaamsgeoriënteerde therapie is het verminderen van psychische en psychosomatische klachten. De cliënt wordt ondersteund op zijn/haar weg naar meer balans in het leven en emotionele gezondheid. Zingeving, het leven leiden vanuit verantwoordelijkheid, autonomie en in verbinding, is de beoogde uitkomst.

Wisselwerking tussen lichaam, psyche en geest

Uitgangspunt van de lichaamsgerichte therapie is dat het lichaam een spiegel is van het functioneren van de gehele persoon en dat er een wisselwerking bestaat tussen lichaam, psyche en geest.

Emotieregulatie

De cliënt versterkt zijn / haar inzicht in deze wisselwerking en vergroot het bewustzijn van het eigen functioneren, fysiek en mentaal. Op basis van dit bewustzijn ontwikkelt de cliënt draagkracht voor het reguleren van emoties. In het proces van de therapie wordt de cliënt uitgenodigd, om oude overtuigingen of
conclusies los te laten en steeds meer te worden, wie hij/zij in wezen is.

Vertrouwen in je echte zelf

Waar negatieve patronen, blokkades of andere gebeurtenissen (zoals trauma, relatiecrises, ziekte en/of verlieservaring) in de weg staan en de gezonde balans uit evenwicht hebben gebracht, helpt de therapie (weer) te vertrouwen in de eigen kwaliteiten, ervaringen en gevoelens. Daardoor ontstaat er ruimte voor het aanleren van nieuwe vaardigheden en denkwijzen.

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken om te bespreken wat Lijfwerk therapie voor jou kan betekenen? Neem dan Contact op.

Pin It on Pinterest

Share This