Innerlijke chaos kan ontstaan als je innerlijke stemmen en emoties met elkaar in tegenspraak zijn. Ze leveren als het ware een gevecht met elkaar. Eigenlijk is iedereen continu bezig zijn of haar eigen innerlijke chaos onder controle te houden. Je wil de controle houden zodat je blijft functioneren naar anderen toe, kunt communiceren en mee kunt doen. Ik wil in dit stukje de chaos en controle poging beschrijven van één van onze medemensen. En 2 manieren meegeven waarop je weer rust in jezelf kunt vinden in plaats van de chaos.

Hoe kom je in de chaos?

Vaak gebeurt dat in het omgaan met anderen. We gaan snel van onszelf af en kunnen we maar moeilijk weer terug. Bijvoorbeeld iemand kijkt wat nukkig naar ons. Als je daar gevoelig voor bent, dan vind je al snel dat je daar iets ‘mee moet’. Zo ook Karina die als stadsgids rondleidingen geeft. Ze vindt het heerlijk om haar passie voor geschiedenis te delen en doet dit erg enthousiast. Toch kunnen mensen daarin meegaan of juist niet. En soms kijkt iemand uit haar groep nukkig of ontevreden.  En zo’n persoon is vaak het enige waar ze op let, die zuigt al haar aandacht naar zich toe. Karina voelt de neiging om te gaan repareren, bijvoorbeeld te vragen aan die persoon of ze alles heeft begrepen en zo een praatje aan te knopen. Ze gaat haar energie dus richten op die ontevreden persoon.

Inmiddels kent Karina zichzelf en probeert die neiging te onderdrukken. Ze wil zich liever richten op de anderen in de groep, die gewoon aandachtig luisteren en meedoen. Ze wil zich richten op positiviteit. Maar ergens kan ze de ontevreden persoon maar moeilijk loslaten. Daardoor daalt Karina’s gevoel van controle en grip op zichzelf. Ze voelt zich onzeker worden. En dat triggert weer extra emoties.

Innerlijke chaos houdt zichzelf in stand

Zo voelt Karina zich boos op de ontevreden persoon, omdat die haar uit evenwicht gebracht heeft. Vervolgens voelt ze zich ook weer schuldig naar die persoon, mogelijk heeft die immers gewoon een ‘slechte dag’? En dan baalt ze weer van zichzelf dat we hiermee bezig is in plaats van met het geven van de rondleiding.

Je verliest energie

Herken je jezelf in haar probleem? Dan ben je vaak in strijd met jezelf omdat dit soort sociale situaties vaak voorkomen. En dat strijden kost bakken energie. Zo kan iets dat je eigenlijk leuk en gezellig vindt nog aardig vermoeiend worden. Het kan zelfs zijn dat je er tegen op gaat zien om bijvoorbeeld naar naar een feest van je familie te gaan, of, net zoals Karina, naar je werk.

Op het moment zelf heb je nauwelijks grip op je innerlijke chaos

Nu je dit zo, in mag ik aannemen alle rust, beschouwt, is het makkelijk om te zien. Zo langzaam als ik hier heb beschreven gaat het in de praktijk niet. Je wordt juist in één keer gekaapt door emoties en interpretaties die over elkaar heen buitelen. Alles is aan elkaar gekoppeld en versterkt elkaar. Je kunt in de praktijk deze stappen nauwelijks meer van elkaar onderscheiden. Je zit als het ware meteen in -wat ik noem-  de draaimolen van de emoties en misinterpretaties.

Het beeld van de draaimolen: gevangen door je innerlijke chaos

Vergelijk wat er gebeurt eens met een draaimolen. Als je bij de centrale paal staat, is de beweging klein. De wereld draait langzaam, je hebt overzicht en controle. Gebeurt er iets dat je van je kern afbrengt dan ga je verder uit het midden van de draaimolen. Daar gaat de wereld sneller. Je wordt als het ware naar buiten geslingerd. Je kunt moeilijker focussen want de beelden raken door elkaar.  Dan probeer je te gaan redden en je probeert je aan alles vast te houden. Gedachten en emoties triggeren elkaar en zijn bijna niet meer uit elkaar te houden net als de beelden die langsflitsen. Je kunt het niet meer bij houden. Je innerlijke chaos heeft je van je kern verder af gebracht en je kunt maar moeilijk terug naar de kalmte van je eigen kern. Gesymboliseerd door de centrale paal van de draaimolen.

Klopt dit beeld van de draaimolen met hoe het werkt bij jou? Soms is het goed om dit chaotische stuk van jezelf op deze manier samen te vatten, waardoor het overzichtelijker is.

Oefening om je weer met je lichaam te verbinden, weg uit de chaos

Verder heb ik nog een praktische oefening voor je, die je kunt proberen als eerste als je je in een veilige omgeving bevindt. Met niet te veel (prestatie) druk of dingen die je afleiden. Waarschijnlijk is dat een plek thuis, terwijl je je voorstelt dat het weekend is, dat je eventjes niet ‘moet’.

Zorg dat je even rustig de tijd voor jezelf hebt, al is het maar 10 minuten. Kijk naar de palm van je rechterhand. En zeg in jezelf: dit is mijn rechterhand. Dit is deel van mijn lichaam. Dan raak je met je andere hand je rechterhandpalm aan. Zo ook met je arm en overige delen van je lichaam. Vergeet je hoofd niet. Met een hand op je hoofd zeg je: dit is mijn hoofd, dit is deel van mijn lichaam. Dit is om al je emoties en gedachten te laten weten waar “thuis” is. Je verbindt je weer met jezelf. Het kan een gevoel van veiligheid geven om je eigen lichaam te ervaren met je fysieke begrenzing. Deze oefening werkt centrerend, je voelt je kern sterker. Je roept als het ware je ziel terug in je lichaam, in je kern.

Wanneer doe je de oefening?

  1. Gewoon wanneer je er zin in hebt en wanneer je de ruimte hebt,
  2. Voorafgaande aan de situatie die tot innerlijke chaos zou kunnen leiden.
  3. Daarnaast hoop ik dat deze oefening je helpt als je emotioneel wat buiten jezelf bent geraakt en worstelt met tegenstrijdige gevoelens en gedachten. Dus als je in de draaimolen bent geraakt. Je kunt een mini-time-out inlassen op het moment dat je dit merkt van jezelf.
  4. Achteraf, dus ná een situatie waarbij je in je innerlijke chaos bent beland. Om weer helemaal terug te komen in jezelf. Dit lijkt misschien niet nodig, maar is wel heel belangrijk. Zodat je weer in rust kunt terugkeren.

De oefening komt van Peter Levine. Hij is de grondlegger van Somatic Experiencing®, een lichaamsgerichte methode om trauma te genezen. Hier is de link naar een interessant luisterboek van hem: “Healing trauma” .

Uniek aanbod 29 augustus t/m 6 september

Na je vakantie rustig het seizoen ingaan? Wil je deze of vergelijkbare oefeningen eens onder mijn begeleiding doen? Ik neem graag de tijd voor je.

Boek hier je gratis Lijfwerkmomentje voor innerlijke rust!

Deel dit artikel als het tot steun is geweest voor je.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This