Uit je hoofd komen, in ’t lijf kunnen zakken, we kennen allemaal wel momenten dat we daar behoefte aan hebben. Je wil rust en overzicht. Want je merkt dat je piekert, bezig bent gedane zaken telkens te overdenken of je knoopt het ene verhaal in je hoofd aan het andere. Je kan overprikkeld zijn of de ervaring hebben dat je niet helder waarneemt met je ogen of oren. Soms kan het gebeuren dat je helemaal geen notie hebt van je lichaam.

Het maakt je niet blij en kost je uiteindelijk je kracht.

Wil jij uit je hoofd terug in je lijf?

Lees hier een paar ‘snelle’ tips. Ga met je aandacht naar je lichaam, je voeten, je ademhaling zodat je ook kunt voelen of het werkt.

Steen

Neem een steen van een flink formaat in je handen en merk wat dat voor jou doet. Kies een maat die voor jou goed is. Het kan zijn dat het gewicht van de steen je al naar beneden trekt of misschien voel je je krachtiger nu je iets in je handen hebt.

Een steen in je handen om uit je hoofd te komen.

Het gewicht van een flinke steen trekt je omlaag uit je hoofd.

Hand op je hoofd

Leg een hand zachtjes op je hoofd. Voel het effect daarvan op jezelf. Mogelijk dat je merkt dat je de wereld iets anders waarneemt of ervaar je de aanraking als geruststellend. Neem de ruimte om te experimenteren, lichte aanraking of juist zwaarder, je andere hand kan op je maag of buik. Wat doet dat met jou?

Afstrijken

Je kunt de aanraking uitbreiden tot een beweging door van je hoofd af naar omlaag je lichaam af te strijken. Stevig of strelend, zacht of met sterkere druk. Je voelt dan de grenzen van je lichaam en mogelijk ervaar je het als bevestigend van jou als persoon.

Knuffel

Geef je favoriete kussen een knuffel! Of sandwich jezelf tussen de muur en het kussen! Dit is goed om je voor-en achterkant tegelijkertijd te voelen.

Blote voeten

Doe je schoenen en eventueel ook je sokken uit en ga op bloten voeten staan en rondlopen. Probeer eens verschillende ondergronden uit. Je kunt ook een tennisbal of iets vergelijkbaars pakken, die op de grond leggen en je voeten eroverheen rollen. Dat werkt als een massage en zo leer je je voeten kennen!

En…. is het gelukt om uit je hoofd meer in je lichaam te raken?

Laat je weten waar jij het meest aan had.  En laat me weten wat jij mist in het rijtje tips!

Interesse? lees verder over de cursus Emotioneel lichaamswerk of neem contact met me op.

Meer lezen? ga bijvoorbeeld naar De Psychologie van het Lichaam: de zachte voorkant en de stevige achterkant.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This