Trauma kan ontstaan door een auto-ongeluk, geweld, misbruik, natuurramp of een operatie in het ziekenhuis. Zo ook door scheiding van ouders, gepest worden, een moeilijke bevalling, slecht nieuws of het overlijden van een dierbare. In deze lezing leren we wat trauma precies is en maken we kennis met enkele principes uit Somatic Experiencing®, een methode om trauma aan te pakken. Uniek aan traumaherstel door somatic experiencing is dat het de lichaamservaringen en lichaamsbewustzijn meeneemt, die in andere traumatherapieën niet zo’n duidelijke plek krijgen. In deze lezing wordt duidelijk waarom dit juist een essentieel onderdeel is van traumaherstel. Zie ook hieronder.

Grondlegger van Somatic Experiencing

Peter A. Levine is de grondlegger van de methode Somatic Experiencing®. Hij was benieuwd waarom dieren in hun natuurlijke habitat na een levensbedreigende situatie vrijwel niet en mensen regelmatig wel getraumatiseerd raken. Dieren en mensen hebben voor een groot deel hetzelfde natuurlijke regulatie-mechanisme. Hij zag dat dieren reageren op gevaar door zich te oriënteren, te vluchten, te vechten of zich dood te houden. En dat ze, als ze weer relatief veilig zijn, de opgeladen energie ontladen door te trillen, schudden of te bewegen om vervolgens hun dagelijkse leven weer voort te zetten. Traumatische symptomen ontstaan als de overtollige energie niet ontladen wordt door het lichaam. Trauma is dus geen psychologisch, maar in de eerste plaats een biologisch verschijnsel. Door de taal van ons lichaam te leren, kunnen we ons lichaam helpen zichzelf te genezen. In deze lezing leren we wat trauma is en maken we kennis met enkele principes uit Somatic Experiencing.

De lezing wordt gehouden door Hester de Vries, opgeleid tot diergedragkundige en stressfysioloog aan de Wageningen Universiteit en lichaamsgericht therapeut in haar praktijk in Drunen. Ze volgt de opleiding Somatic Experiencing. Ze maakt de lezing tot een interactief geheel door oefeningen, filmpjes en door relevante kennis van de biologie van de mens uit te leggen en te laten ervaren.

De lezing wordt ook gegeven in januari 2019 aan de volksuniversiteit in Den Bosch

Pin It on Pinterest

Share This