Praktijk Lijfwerk bestaat 10 jaar dit jaar en komt daarom met deze thema-avonden over de relatie tussen schuld-en schaamtegevoelens en het zelfvertrouwen. Wie kent het niet, dat nare gevoel dat je wel door de grond zou willen zakken? Dat je de ander niet mee aan durft te kijken, dat je het liefst zou willen verdwijnen. Voor iedereen die erachter wil komen waar dit gevoel vandaan komt, wat het (sociale) nut ervan is en hoe je er in je eigen leven mee omgaat is deze thema-avond over de relatie tussen zelfvertrouwen, schuld en schaamte een goede start.

Zelfvertrouwen en schaamte

Als je het erover durft te hebben, dan kom je erachter dat iedereen zich weleens schaamt. Misschien ken je zelf ook wel momenten dat je door de grond wil je dan zakken, je durft de ander niet meer aan te kijken. Het is zo’n naar gevoel, dat het gemakkelijk verhindert jezelf te zijn. Schaamte maakt dat we ons terugtrekken uit contact en weg van ons gevoel. We voelen geen vertrouwen meer in onszelf.

Relatie tot de ander

Onze achtergrond heeft invloed op de mate waarin we schaamte ontwikkelen. Het komt vaak voor bij mensen die in hun jeugd de boodschap hebben gekregen dat hun gevoelens niet belangrijk zijn. Schaamte ontstaat dus vaak in de relatie tot de ander.

Schaamte groeit als het niet bespreekbaar is.

Het doel van deze lezing/workshop is te verkennen wat schaamte eigenlijk is waardoor de invloed van schaamte kan afnemen. Aan bod komt onder andere wat het (sociale) nut is van schaamte. Je leert de naaste familie van schaamte kennen: angst, levenslust, schuld, trots en zelfvertrouwen en hoe ze verwant zijn aan elkaar. Je ontdekt wat je hierin gemeen hebt met anderen. De thema-avond bevat voorbeelden, uitleg over zogenaamde witte en zwarte schaamte en natuurlijk is er ruimte voor interactie en oefeningen. Je krijgt concrete handvatten.

Schuldgevoelens

Schuldgevoelens als je voor jezelf kiest in plaats van voor het belang van een ander. Daar kampen veel mensen mee. Wat zijn schuldgevoelens precies en zijn deze gevoelens altijd terecht? Hoe komt het dat we die gevoelens hebben? Wat is een vals schuldgevoel? Is een schuldgevoel hetzelfde als een schaamtegevoel? Wat kan je doen als deze gevoelens jou zo remmen of maken dat je je miserabel voelt? Deze vragen worden in de thema-avonden beantwoord.

Minitest: schaam jij je?

Nieuwsgierig? Doe alvast een minitest:

  • Merk je van jezelf dat je oogcontact moeilijk vindt?
  • Verontschuldig je je gauw voor je eigen gedrag of wie je bent?
  • Heb je oordeel over je gevoelens of spontaniteit?
  • Val jij gemakkelijk in “doen” in plaats van “zijn”?
  • Ben je snel verlegen of bloos je makkelijk?
  • Twijfel je vaak aan jezelf of wat je zou moeten doen?

Heb je een of meerdere vragen met “Ja” beantwoord, dan kan het zijn dat je last hebt van overmatige schaamte. Iedereen is welkom bij de lezing, ook als je geen enkele vraag met “ja” hebt beantwoord.

Praktisch:

  • Deze thema-avond lezing is op dinsdag 17 oktober van 19u tot 21:15.
  • De delen van de cyclus zijn los van elkaar te volgen maar het is aan te raden de hele serie te komen.
  • Locatie: Praktijk Lijfwerk, Hudsonring 59 Drunen
  • Er is een maximum groepsgrootte van 8 deelnemers.
  • De kosten zijn 15 euro inclusief koffie / thee.
  • Aanmelden gaat via het contactformulier op de contactpagina:
  • Meer lezen? Lees het artikel: Je grenzen aangeven zonder schuldgevoel, kan dat dan?

Pin It on Pinterest

Share This