Somatic Experiencing® – lichaamsgerichte traumatherapie maakt jouw energie los uit het verleden zodat je die weer kan gebruiken in het NU.

Voor als je het gevoel hebt dat je energie, je gevoelens, je focus vast zit rondom een bepaalde gebeurtenis of periode in je leven en je wil weer vrijuit kunnen leven, werken, verbinden en genieten in het hier en nu. Geschikt voor shocktrauma en emotioneel trauma

Trauma is bevroren of juist ongecontroleerde overlevingsenergie

Een traumatische gebeurtenis is elke gebeurtenis die teveel is geweest en die wij niet (voldoende) hebben verwerkt. Trauma betekent letterlijk: wond. De schrik, angst of woede blijft dan als het ware ‘in de tijd bevroren’ vastzitten in het lichaam en dat kan leiden tot een min of meer permanent aanwezige staat van alertheid en alarm, of precies het tegenovergestelde, een situatie van gevoelloosheid, dissociatie en bewegingsloosheid..

Peter Levine en Somatic Experiencing

Om trauma te begrijpen moet je kijken naar de biologie van ons lichaam. De biologie is geëvolueerd in een tijd dat de leefomgeving nog heel fysiek was. De energie die het lichaam vrijmaakt tijdens een belastende of uitdagende gebeurtenis is bedoeld om te verdedigen, een tegenaanval te doen, te vluchten. Dit zijn heel sterkte instinctieve impulsen en zijn bedoeld om het organisme in veiligheid te brengen. Dat is het oorspronkelijke nut ervan. Dr. Peter A. Levine, arts-psycholoog en de grondlegger van Somatic Experiencing, baseerde zijn theorie op zijn observaties van dieren in het wild. Dieren worden regelmatig met de dood bedreigd. Toch raken ze zelden getraumatiseerd. Ze weten instinctief hoe zij de intense energie die vrijkomt bij overlevingsgedrag moeten reguleren en ontladen.

Wij mensen zijn uitgerust met vrijwel dezelfde regelmechanismen als dieren. Deze worden echter beperkt of geblokkeerd door het rationele deel van onze hersenen. We kunnen bijvoorbeeld ons ‘groot houden’ of ‘doorzetten’ en daarmee een volledige ontlading in de weg staan. Angst voor de energie die vrij kan komen is een grote reden om de energie ‘gevangen’  te houden.

Gevolgen van trauma

Door onverwerkte traumatische ervaringen raakt het natuurlijke ritme, de regulatie van het autonome zenuwstelsel, verstoord. Deze vastzittende energie kan op den duur allerlei (lichamelijke) klachten veroorzaken:

 • schrikachtig/angstig
 • onverklaarbare pijnen in het lichaam,
 • grote (spier)spanning
 • controlebehoefte
 • slaap- of concentratieproblemen
 • somberte zonder te weten waarom, e.d.
 • angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, overmatige alertheid of prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid
 • depressie, uitputting, gevoel van hulpeloosheid of onmacht, krachtverlies in de spieren
 • dissociatie, gevoel dat (een deel van) je lichaam niet van jou is, beperkt spectrum van gevoelens
 • ontkenning: het trauma is niet gebeurd of het is niet belangrijk
 • Daarnaast zijn vastzittende patronen als pleasen, perfectionisme, aantrek-en afstootpatronen in relaties ook het gevolg van trauma, in dit geval emotioneel of relationeel trauma.

Vaak brengen we de klachten niet in verband gebracht met de oorspronkelijke gebeurtenis, maar worstelen mensen in hun dagelijks leven wel met de de gevolgen ervan. Ze snappen niet waar hun klachten vandaan komen.

Emotioneel trauma

De meeste uitdagingen voor de moderne mens bestaan uit psychologische uitdagingen. Kritiek van onze ouders of baas, verlies van onze partner, gedachten aan een toekomst met minder inkomen of zorgen over de kinderen zijn daar voorbeelden van. Echter, ons lichaam ziet dit als een bedreiging en reageert alsof het fysiek bedreigd wordt. De energie die dan vrijgemaakt wordt kan niet worden omgezet in een nuttige handeling en kan daardoor niet afvloeien. De energie wordt bij een psychologische dreiging vaak binnen gehouden en hoe langer het binnengehouden wordt hoe meer het bevroren raakt. Trauma is ook hier het gevolg.

 

Somatic Experiencing® brengt kalmte in je zenuwstelsel

Somatic Experiencing® is een psychosomatische therapie waarbij gewerkt wordt met opgeslagen en vastzittende energie in ons lichaam.

Somatic Experiencing® richt zich op het alsnog afronden van de instinctieve verdedigingsreacties op ingrijpende gebeurtenissen en het begrijpelijk maken van gevoelens van onmacht en wanhoop. Door het integreren van die opgeslagen overlevingsenergie herstelt je oorspronkelijke vitaliteit en veerkracht.

Pin It on Pinterest

Share This