De psychologie van het lichaam

Met je hoofd in de wolken lopen, een blok aan je been hebben, veel op je schouders nemen of juist vlinders in je buik hebben….allemaal gezegden die laten zien dat het lichaam een belangrijke rol vervult bij de menselijke psychologie en gedrag. Het lichaam is zó sprekend dat sommige psychische eigenschappen aan het lichaam af te lezen zijn. Als lichaamsgericht therapeut werk ik met dit verband tussen lichaam en geest en vanuit die visie benader ik de thema’s die mijn cliënten benoemen.

Symbiose: de ander als jouw identiteit

Mensen kunnen in de loop van hun leven last krijgen van hun eigenschap dat ze nogal gericht zijn op anderen. Niet alle anderen, maar in de ogen van de persoon zelf belangrijke anderen. Ze vinden het belangrijk dat het goed gaat met de ander en willen elke reden wegnemen waardoor die ander boos op hun zou kunnen worden. Ze voelen stemmingen goed aan, en maken in gedachten zinnen van anderen zelf af. Ze willen elk ongemak bij de ander voorkomen. Dat klinkt liefdevol en is bewonderenswaardig. De keerzijde is echter, dat ze minder goed ‘voelen’ of ‘weten’ wie zij zelf zijn. Dat komt omdat hun identiteit eigenlijk direct gekoppeld is aan de ander. Dat heet in de psychologie symbiose.

Hoe hebben deze mensen last van hun symbiose?

Sommigen ervaren zelf een wens om hun eigen identiteit meer te voelen. Soms komen ze in de knoop omdat ze onbewust te hoge verwachtingen van de ander hebben en krijgen te maken met afhankelijkheid en teleurstelling. Ook kunnen ze nog lang blijven nadenken of ze goed gehandeld hebben ten opzichte van een ander en zichzelf helemaal de grond in boren met zelfkritiek. Het kan ook dat dit afgewisseld wordt met juist het met een bozig afkeren van de ander als reactie op de overmatige gerichtheid, en dan ontstaan er een heen en weer geslinger tussen je willen verbinden en je afzetten. Geen wenselijke toestand om in te verkeren. Je zou een parallel kunnen trekken met een puber die zichzelf zoekt door zich af te zetten tegen zijn of haar ouders en dan weer op hun te leunen. Ze staan spreekwoordelijk nog niet op hun eigen volwassen benen.

Over de rol van de voorkant en de achterkant van je lijf

In de lichaamsgerichte visie hebben de verschillende delen van het lijf hun eigen psychologie. Zo is de voorkant over het algemeen de zachtere kant van het lichaam, waarmee je je kwetsbaar kunt opstellen, je verbindt, je liefdevol uitdrukt naar een ander. De achterkant van het lichaam is over het algemeen juist de wat hardere kant, ruggengraat, schouders. Deze kant heeft tot functie om jou stevigheid te geven, te laten voelen dat je een individu bent. En het geeft je kracht om voor jezelf op te komen en focus om doelen te bereiken. We hebben ze beide nodig om mens te zijn. Ze houden elkaar in evenwicht en begrenzen elkaar. De zachtheid van de voorkant zorgt dat kracht niet destructief kan worden. De achterkant behoedt je voor weerloos worden. De achterkant zorgt dat je geen speelbal wordt van anderen in jouw omgeving.

Achterkant vergeten

De mensen die teveel op anderen gericht zijn, zó dat ze er zelf last van krijgen, handelen en voelen teveel vanuit hun voorkant en zijn de achterkant vergeten. Ze willen verbinden, stellen zich automatisch kwetsbaar op, zonder afweging of dat wel handig is. Zo ontstaan de hierboven beschreven ongemakken.

Als jij je hierin herkent….

De oplossing ligt in het meer in de smiezen krijgen van je achterkant en dan met name de functie daarvan. Daarmee voelt je je spreekwoordelijke ruggengraat, je voelt beter hoe lang je eigenlijk bent, dus letterlijk hoe groot je bent. Als je in contact bent met de achterkant van je lichaam, voel je beter wie je bent. Het kan zijn dat je ook meer ruimte en begrenzing gaat eraren, een helderdere blik in je ogen krijgt en als het ware meer “back-up” voelt.

Twee suggesties

Er zijn vele manieren om te oefenen in het voelen van je eigen stevigheid. Ik geef hier twee lichaamsgerichte oefeningen die jou helpen meer in contact te zijn met je achterkant. Er zijn er natuurlijk nog veel meer!

  • Zittend op een stoel ga je alle steunpunten na waar je gewicht op rust: voetzolen, je billen, je rug en schouders, eventueel de achterkant van je hoofd en de achter- en onderkanten van je armen die rusten op de armleuning.
  • Verder kun je het in beweging doen: ga op de grond liggen, maak je rug rond en rol met je hele rug over de grond van voor naar achter. Dan gebruik je de grond om voeling te krijgen met je rug. Je kunt zelf ook oefeningen bedenken, laat je vooral inspireren het filmpje hieronder met de beer 🙂

Ga aan de slag en….

Laat me in een reactie hieronder weten welke oefeningen jijzelf hebt bedacht! Als het je aanspreekt om lichaamsgerichte oefeningen te doen met aandacht voor de gevoelskant ervan, dan raad ik je aan het GRATIS online programma het Anti-Pieker-Pad te volgen. Dit zijn instructiefilmpjes met theorie en oefeningen om je uit je hoofd meer in je lijf te begeleiden. Een soort toegepaste psychologie dus! Als je op deze link klikt kom je in het aanmeldscherm voor deze mini-cursus. Stel je vraag hieronder gerust of bel me voor gratis advies: 06-4984 8989 of 0416-755031.

 

Pin It on Pinterest

Share This