Voel je je schuldig omdat je je familie niet altijd als positief kunt ervaren?

Omgaan met je familie, voor veel mensen geeft het stress. Een kwart van de mensen viert de kerst zelfs niet met de eigen familie vanwege familieruzies. Echter, ook zonder ruzies kan het omgaan met je familie of gezin van herkomst, naast gezellig, ook wel eens dubbel aanvoelen of pijnlijk zijn. Soms geeft je familie daar aanleiding toe. Echte aandacht en contact ontbreekt, er wordt niet naar je gevraagd of je merkt dat ze geen idee hebben waar jij mee bezig bent. Je doet aan jouw kant je best hiervoor, je investeert in het contact. Naar hun verhalen luisteren en meeleven. Mogelijk verwacht je onbewust dat jouw pogingen eens beantwoord worden, iets waar je al jaren op hoopt. Er kòmt alleen niets terug. Terwijl het van binnen begint te knagen, doe je je best om de goede kanten van je familie te blijven zien. Maar het lukt niet altijd, en daar kun je je nog schuldig over voelen! Om het schuldgevoel te verminderen doe je nog maar wat meer je best. Voordat je het weet herhaal je zo de situatie telkens weer. Je pijnpunten van vroeger worden telkens weer aangeraakt.

Is het bovenstaande herkenbaar voor je?

Als je zo doorgaat is de kans op frustratie en teleurstelling groot. Misschien lig je achteraf nog te malen als je daarna eindelijk weer thuis in je bed ligt. Bovendien hebben de investeringen in het contact je energie gekost en ben je ook nog het contact met jezelf kwijtgeraakt. Al met al geen dingen om blij van te worden.

Omgaan met je familie, deze tips helpen jou:

Bekijk de volgende tips eens op je gemak. Ze kunnen jou helpen om deze gevolgen te verminderen. Ze helpen je meteen om afstand houden tot de situatie zodat pijnlijke gebeurtenissen jou wat minder hard treffen. Vanuit een lichaamsgerichte visie geef ik hier mijn tips/ stappen, ze hebben voor mij alvast gewerkt! Houd deze tips eens in gedachten als je een ontmoeting met je familie in het verschiet hebt.

  1. Erkenning: voel, erken en respecteer je eigen behoefte om gezien te worden in wie je bent.
  2. Erkenning van de feiten zoals ze nu zijn: dat je familie je niet beantwoordt zoals jij graag zou zien. Dat die knop er bij hun, ook al zoek jij nog zo hard, er gewoon niet op zit. Waarschijnlijk is het al verdrietig om dit te erkennen. Het telkens overnieuw proberen is een manier om je verdriet niet te voelen. Laat die pogingen varen, doe minder je best!
  3. Zet er een herinnering aan een betere ervaring tegenover. Er is vast wel iemand met wie je een betere ervaring hebt opgedaan dan met je gezin van herkomst. Denk daar aan terug! Een ervaring aan iemand bij wie je wèl kon zijn wie jij was (bent) en bij wie je je gezien hebt gevoeld of nog steeds voelt. Iemand met wie het contact verliep zoals jij dat verlangt!
  4. Voel je niet schuldig dat je het buiten je directe familie prettiger vind dan daarbinnen; het is juist een steunende waardevolle ervaring geweest die jou toekomt en waar je van mag genieten.
  5. En dat het lastigste: Neem tijdens het samenzijn met je familie de tijd om af en toe aan die persoon of aan die ene ervaring te denken. Denk aan wat die persoon zou zeggen, hoe deze persoon tegen jou zou doen. Hoe heb je je toen gevoeld, wat ging er door je heen?
  6. In de vaart der volkeren is het soms lastig om aan iets positiefs te denken terwijl je negativiteit beleeft. Om je te herinneren hieraan te denken zijn hier wat tips: Je kunt je telefoon een trilsignaal laten afgeven als reminder, of je schrijft de naam van die persoon in je handpalm zodat af en toe je blik erop valt. Of neem een klein voorwerp, dat symbool staat voor de positieve ervaring, mee dat je vlak bij je kunt houden. Stop bijvoorbeeld een steentje in je broekzak. Of excuseer jezelf en neem even wat tijd voor jezelf in een andere ruimte, zodat je letterlijk wat afstand neemt. Hierin kun je natuurlijk creatief zijn! Je hebt dit soort maatregelen nodig omdat je uit jezelf vastzit in je valkuil dan kun je slecht nadenken over wat jou goed zou doen.
  7. Neem echt even een moment, als is het maar 10 tellen, om aan die persoon of goede ervaring te denken. Adem rustig in en uit terwijl je dat doet. Ontspan je spieren merk het contact op dat je lichaam maakt met de grond en stoel. Het zal je weer terugbrengen naar jezelf.

Uit de vicieuze cirkel

Door deze tips daadwerkelijk toe te passen haal je jezelf uit de frustrerende vicieuze cirkel. Ik hoop dat hiermee jouw omgaan met je familie prettiger verloopt! Je hebt hier wel wat discipline voor nodig, en opmerkzaamheid op hoe het met jou gaat. Maar oefening levert echt wel wat op!

Reageer!

In welk stuk van dit verhaal herken jij je? Welke tips lijken jou makkelijk toe te passen en welke moeilijk? Of heb jij tips die je wilt delen over hoe je met je ouders omgaat? Laat me het hieronder of -als je dat niet wil- in een privébericht weten: hester@lijfwerk.info! Heel veel succes. Liefs van Hester.

Pin It on Pinterest

Share This