Wie kent het niet, dat nare gevoel dat je wel door de grond zou willen zakken? Dat je de ander niet mee aan durft te kijken, dat je het liefst zou willen verdwijnen. Voor iedereen die erachter wil komen waar dit gevoel vandaan komt, wat het (sociale) nut ervan is en hoe je er in je eigen leven mee omgaat is deze lezing/workshop over schaamte een goede start.

Zelfvertrouwen en schaamte

Als je het erover durft te hebben, dan kom je erachter dat iedereen zich weleens schaamt. Misschien ken je zelf ook wel momenten dat je door de grond wil je dan zakken, je durft de ander niet meer aan te kijken. Het is zo’n naar gevoel, dat het gemakkelijk verhindert jezelf te zijn. Schaamte maakt dat we ons terugtrekken uit contact en weg van ons gevoel. We voelen geen vertrouwen meer in onszelf.

Relatie tot de ander

Onze achtergrond heeft invloed op de mate waarin we schaamte ontwikkelen. Het komt vaak voor bij mensen die in hun jeugd de boodschap hebben gekregen dat hun gevoelens niet belangrijk zijn. Schaamte ontstaat dus vaak in de relatie tot de ander.

Schaamte groeit als het niet bespreekbaar is.

Het doel van deze lezing/workshop is te verkennen wat schaamte eigenlijk is waardoor de invloed van schaamte kan afnemen. Aan bod komt onder andere wat het (sociale) nut is van schaamte. Je leert de naaste familie van schaamte kennen: angst, levenslust, schuld, trots en zelfvertrouwen en hoe ze verwant zijn aan elkaar. Je ontdekt wat je hierin gemeen hebt met anderen.

De lezing is een vervolg op de lezing over trauma en op de lezingen over karakter, maar kan ook los gevolgd worden.

Voor aanmelding klik HIER door naar de site van de Volksuniversiteit De Langstraat in Kaatsheuvel.

Minitest: schaam jij je?

Nieuwsgierig? Doe alvast een minitest:

  • Merk je van jezelf dat je oogcontact moeilijk vindt?
  • Verontschuldig je je gauw voor je eigen gedrag of wie je bent?
  • Heb je oordeel over je gevoelens of spontaniteit?
  • Val jij gemakkelijk in “doen” in plaats van “zijn”?
  • Ben je snel verlegen of bloos je makkelijk?
  • Twijfel je vaak aan jezelf of wat je zou moeten doen?

Heb je een of meerdere vragen met “Ja” beantwoord, dan kan het zijn dat je last hebt van overmatige schaamte. Iedereen is welkom bij de lezing, ook als je geen enkele vraag met “ja” hebt beantwoord.

De lezing wordt gehouden door Hester de Vries, lichaamsgericht therapeute te Drunen. Ze maakt de lezing tot een interactief geheel door oefeningen, filmfragmenten en door relevante kennis van de biologie van de mens uit te leggen en te laten ervaren. Hester heeft diergedragkunde en stressfysiologie gestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Daarna is ze geschoold via Bodymind Integrated psychotherapie. Ze volgt de 3-jarige opleiding tot Somatic Experiencing Practioner.

Meer lezen over zelfvertrouwen en hoe dat relationeel werkt? Lees het artikel: Een draagbaar zelfvertrouwen en een veilige haven in jezelf in 7 stappen.

Pin It on Pinterest

Share This