Kwetsbaarheid. De ene persoon voelt zich kwetsbaar als z’n zachte kant zichtbaar wordt, voor de ander is kwetsbaarheid juist: kracht laten zien en voor zichzelf opkomen. Het heeft te maken met het zichtbaar worden van nieuwe ‘stukjes jou’. Kwaliteiten die je wel in je hebt maar waar je nog niet zo vertrouwd mee bent om het te laten zien.
Over het algemeen voelt het goed om dat te doen.  Je geeft namelijk gehoor aan iets authentieks van jezelf wat naar buiten komt. Jouw energie laat je naar buiten komen en je geeft het vorm in de wereld. Je lichaam is er blij mee!

Nu je hoofd nog… want mogelijk ben je er nog niet helemaal uit of je daar blij bent met jouw nieuwe beweging of niet. En dan is er bij veel mensen de neiging om zich af te meten aan de reacties van anderen.

Angst voor reacties

De kwetsbaarheid bestaat vooral hier uit: dat je niet precies weet hoe de ontvangers erop zullen reageren. Want waarschijnlijk heb je de ervaring dat er niet goed op wordt gereageerd. Op als je je kracht eens voor jezelf inzet, op als je een ander ergens op aanspreekt. Of dat je een keer niet op iemands verzoek ingaat om te helpen.  Of dat je een keer toegeeft aan je behoefte aan rust en dus iemand moet afbellen bijvoorbeeld.  Hoe groter jouw inschatting dat anderen niet goed reageren, hoe groter de angst hoe groter het gevoel van kwetsbaarheid.

En dan komt vertrouwen om de hoek kijken.

Ik bedoel in dit geval niet eens het vertrouwen dat anderen positief erop reageren want dat is nooit met zekerheid te voorspellen. Het zou mooi  en bevestigend zijn!

Het gaat er JUIST om dat je het vertrouwen hebt dat jij mag zijn wie je bent, dat jij in je kracht mag blijven, dat jij ‘heel’ blijft ook al zouden anderen afwijzend reageren. Je bent al een held of heldin omdat je je hebt laten zien! Als je dat tot je door laat dringen, dan besef je dat je niet zo afhankelijk bent van de reactie van anderen als je wel dacht. Dat is in meerdere of mindere mate vervelend maar jij hebt wel gehoor gegeven aan jouzelf! Je hebt jouw energie in de wereld gezet!

Angst voor reacties is vaak ontstaan in contact en kan uiteindelijk ook in contact met anderen weer verzachten.

Als anderen er WEL goed op reageren kun je een verdieping maken in je persoonlijke ontwikkeling. Het nieuwe ‘stukje van jou’ wordt namelijk gezien en bevestigd en daarmee wordt aan een oermenselijke behoefte voldaan! Het verstevigt je zelfvertrouwen. Het feit dat anderen het zien en bevestigen geeft jou de ruimte om ontspannen jezelf te zijn. En dan kan er in kwetsbaarheid echt contact plaatsvinden, je kunt erin aarden en rust vinden. Je kunt zowel bij jezelf blijven als in echt contact met de ander. De pleister op de ziel voor vele soorten wonden. Kwetsbaarheid nodigt dan de andere persoon ook uit tot uit tot het laten zien van kwetsbaarheid. Je kwetsbaarheid laten zien en hierin gezien worden en kunnen delen is de basis van persoonlijke groei.

Tip voor mensen die willen groeien:

Wil jij oefenen met je stem laten horen? wil jij oefenen in een betere balans tussen jou en anderen? Kortom, wil jij op een bepaald vlak gewoon meer jezelf zijn? Zoek dan een omgeving/ groep / opleiding / cursus uit waarbij de kans groot is dat er positief gereageerd wordt. Of een groep waarvan je weet dat er in ieder geval een paar mensen zijn die jouw ondersteunen als het erop aan komt.

Je kunt ook naar de cursus ‘opbouwen van zelfvertrouwen’  komen bij de Volksuniversiteit De Langstraat, Daarnaast ben je voor individuele begeleiding en spiegeling ben je ook heel welkom om eens contact met mij op te nemen.

Reageer en Deel

Wat is voor jou kwetsbaarheid? Hoe zou je willen dat anderen op jouw kwetsbaarheid reageren? Hoe reageer jij zelf als anderen zich kwetsbaar opstellen? Laat het me weten.

Heb je waarde gevonden in dit artikel? Deel dit artikel met je netwerk!

Pin It on Pinterest

Share This