Kwetsbaarheid. De ene persoon voelt zich kwetsbaar als z’n zachte kant zichtbaar wordt, voor de ander is kwetsbaarheid juist: kracht laten zien en voor zichzelf opkomen. Het heeft te maken met het zichtbaar worden van nieuwe ‘stukjes jou’. Kwaliteiten die je wel in je hebt maar waar je nog niet zo vertrouwd mee bent om het te laten zien en in de wereld te zetten.

Angst voor reacties

De kwetsbaarheid bestaat vooral hier uit: dat je niet precies weet hoe de ontvangers erop zullen reageren. Want waarschijnlijk heb je de ervaring dat er niet goed op wordt gereageerd. Bijvoorbeeld dat je een keer toegeeft aan je behoefte aan rust en dus iemand moet afbellen bijvoorbeeld.  Hoe groter jouw inschatting dat anderen niet goed reageren, hoe groter de angst hoe groter het gevoel van kwetsbaarheid.

En dan komt vertrouwen om de hoek kijken.

Het gaat er vooral om dat je het vertrouwen krijgt dat jij mag zijn wie je bent, dat jij in je kracht mag blijven, dat jij ‘heel’ blijft ook al zouden anderen afwijzend reageren. Hoe ontwikkel je dat?

Je kwetsbaarheid laten zien en hierin gezien worden en kunnen delen is de basis van persoonlijke groei. Als anderen er WEL goed op reageren kun je een verdieping maken in je persoonlijke ontwikkeling. Het nieuwe ‘stukje van jou’ wordt gezien en bevestigd. Het verstevigt je zelfvertrouwen. Het feit dat anderen het zien en bevestigen geeft jou de ruimte om ontspannen jezelf te zijn.

Tip voor mensen die willen groeien:

Wil jij oefenen met je stem laten horen? wil jij oefenen in een betere balans tussen jou en anderen? Kortom, wil jij op een bepaald vlak gewoon meer jezelf zijn? Zoek dan een omgeving/ groep / opleiding / cursus uit waarbij de kans groot is dat er positief gereageerd wordt. Of een groep waarvan je weet dat er in ieder geval een paar mensen zijn die jouw ondersteunen als het erop aan komt.

Reageer en Deel

Wat is voor jou kwetsbaarheid? Hoe zou je willen dat anderen op jouw kwetsbaarheid reageren? Hoe reageer jij zelf als anderen zich kwetsbaar opstellen? Laat het me weten.

Heb je waarde gevonden in dit artikel? Deel dit artikel met je netwerk!

Pin It on Pinterest

Share This