De innerlijke criticus, wie kent ‘m niet? Het stemmetje in ons hoofd dat ons vertelt dat het perfect moet zijn wat we presteren, of dat we niet goed genoeg ons best gedaan hebben, of dat we niet goed genoeg voor onze gezondheid zorgen. Innerlijke kritiek kan een behoorlijke last worden.

Tevreden houden

Het is al vervelend dat we die stemmen hebben maar schier onmogelijk om ze allemaal tegelijkertijd tevreden te houden. Bijvoorbeeld de ene stem zegt: Je moet de ruimte voor een ander laten…en de ander zegt: ’je moet niet over je heen laten lopen!’ Je doet het ook nooit goed!  Je brengt jezelf hiermee in verwarring en je verliest je zelfvertrouwen.

Zou je je hoofd wel eens UIT willen zetten?

Dat kan niet maar wat wel kan: we verbannen de hele boel naar een donker hoekje van ons brein: we jagen het de hoek in, het gaat naar het onbewuste toe. Wat je er dan nog misschien van merkt is dat je uit je humeur bent, verdrietig of gewoon geen energie meer hebt voor de dag, dat je niks uit je handen krijgt. Echter, dat kan zich ook opstapelen waardoor je vastloopt.

Pijnlijk

Van de week was voor de tweede keer workshop “Van piekeren naar rust in je Hoofd”. Met in de hoofdrol: De Innerlijke criticus. We hebben we eens in kaart gebracht welke stemmen er allemaal zijn, we schreven ze allemaal op! In een demo-oefening liet ik proefpersoon Eric voelen en nagaan wat zijn belangrijkste kritische stem was. Hij schreef dit op. Ik las het vanaf het papier af voor. Het was: ‘Je had dat beter moeten doen, je hebt gefaald’. Toen Eric mij dit hardop hoorde herhalen, drong ineens tot hem door hoe pijnlijk het is om dit te horen. En dat hij dat dus eigenlijk altijd deed naar zichzelf toe! Ook al was hij zich er tot dan toe niet van bewust. De oefening was een eye-opener maar ook erg confronterend.

Liever de pijn die je jezelf aandoet, dan…

Dat blijkt eigenlijk uit de oefening: het hardop horen van iemand anders IS confronterend. Je voelt de pijn veel meer dan wanneer je het allemaal binnen jezelf houdt. En dat wil je vermijden! Met innerlijke kritiek kun je de kritiek van de ander naar jou toe voorkómen, er valt niets meer op je aan te merken. Dat je jezelf ook pijn doet om jezelf zo te benaderen, ben je allang vergeten want je systeem anticipeert op de verwachte kritiek, stopt de pijn bij voorbaat al weg in je onderbewuste en dan voel je dat niet meer zo.

Kwetsbaarheid niet laten zien

Dit hele gesprek in jezelf voeren, en dit bij anderen weghouden levert op zich ook al een voordeel op: je houdt je kwetsbaarheid buiten het zicht! Boosheid of verdriet beleef je liever buiten het zicht van anderen, want die kunnen daarmee aan de haal gaan!  Misschien kunnen ze gaan denken dat je niet voldoet / deskundig / handelingsbekwaam/ want je bent bewapend nu.

Medicijn tegen innerlijke kritiek raakt in positieve zin

We pakken de draad weer op van oefening in de workshop “Rust aan je Hoofd” . Om te begrijpen waarom het Wat betekende het woord ‘falen’ voor Eric?  Falen bleek in zijn beleving gekoppeld te zijn aan afwijzing: als je faalt dan hoor je er automatisch niet meer bij!  Dus dat maakt het pijnlijk! Ik vroeg even door: Is het inderdaad zo dat je echt altijd wordt afgewezen als je iets aflevert dat niet helemaal perfect is? Eric ging na bij zichzelf: “nou, eerlijk gezegd heb ik juist in de meeste gevallen de ervaring dat mensen mij toch wel aardig vinden.”  Ook deze keer was hij geraakt maar dan in positieve zin: hij voelde zich rustiger en kon ontspannen. Zijn ademhaling verdiepte en kreeg een heldere blik in de ogen. Door het hardop herhalen kon dit besef nog dieper zakken.

Stel ter discussie of de aanname van je innerlijke criticus wel klopt.

Dat wil zeggen in Eric’s geval: is het inderdaad zo dat mensen je persoonlijk gaan afwijzen omdat jij even niet perfect bent geweest?? Het eerlijke antwoord was dus eigenlijk NEE! Mensen mogen je vaak nog steeds of ze zijn neutraal. En dan die zin eens herhalen: ook al ben je niet perfect, je bent nog steeds de moeite waar en je hoort er nog steeds bij! Dat geeft veel meer ruimte en geeft ontspanning.

Nog één Tip

Wil jij leren om milder te zijn voor jezelf en op een positieve manier met jezelf te verbinden? Doe dan mijn gratis online cursus: Het Anti-piekerpad.

Wat doe jij om minder last te hebben van innerlijke kritiek?

Laat het me hieronder weten!

 

Verder lezen?

Zelfkritiek, genieten van een prestatie zonder analyses achteraf

Een liefdevol tegengeluid tegen strengheid (video)

 

 

Pin It on Pinterest

Share This