“Ik wil van mijn schuldgevoel af” Roep jij dat weleens en ben je een pleaser? Dan is dit stukje voor jou. Een schuldgevoel is het gevoel dat je, als overmatig betrokken persoon krijgt als je geen of minder rekening houdt met de wensen van een ander, of wat jij denkt dat die wensen zijn!

Negatief over schuldgevoel

Veel mensen hebben het over de negatieve kanten daarvan…. ze noemen het een “knagend schuldgevoel” want het zit hun in de weg om te kunnen doen wat ze eigenlijk zouden willen. Ze zeggen: ‘ja maar als (ik niets van me laat horen…./ als ik niet….) dan voel ik mij zóóó schuldig!! En daar houd het dan bij op, ze zien geen andere mogelijkheid dan te blijven doen wat een belangrijke ander, moeder, ouders, partner of vriendinnen willen of wat ze DENKEN dat ze willen. Dus ze vinden dat het schuldgevoel ‘weg’  moet zodat ze vrij zijn. En dat werkt niet dus is dat weer een reden om boos op jezelf te worden: ‘Waarom kom ik daar maar niet van af? Wat is er mis met mij?

Bekijk het eens positief

Je schuldgevoel is een teken dat je al je eigen pad aan het bewandelen BENT, dat je al aan het verkennen BENT. Daar zit iets heel krachtigs in, je levendigheid en eigenheid komt naar voren. Het is juist een teken dat je niet meer automatisch en onbewust vast aan die ander zit! Als je er zó tegenaan kijkt, is je schuldgevoel dus slechts een symptoom dat opduikt als je kiest voor jezelf. Het schuldgevoel staat wat verder weg van je, en slurpt je minder op. Zo blijft je meer in je kracht.

Niet in gevecht

Ga niet met je schuldgevoel in gevecht maar accepteer dat het iets is wat er bij jou bij hoort. In ieder geval op dit moment in jouw proces. Als je leert het schuldgevoel te dragen dan is het mogelijk om nog een paar passen verder te zetten op je eigen pad. Hoe meer je jouw stappen zet op jouw pad, hoe gemakkelijker het zal zijn!

Compassie en inzicht

Kijk met minimaal zoveel compassie naar jezelf als naar een ander.  Dan ga je beseffen dat:
-het volgen van je eigen pad een geboorterecht IS,
-en dat jij niet verantwoordelijk bent voor de pijn van de ander.

Dan kan het schuldgevoel ook echt verdwijnen en dan ben je vrij.

Meer lezen?

Je eigen pad volgen, weg met de twijfel en de spagaat.

Je grenzen aangeven zonder schuldgevoel, kan dat dan?

Sandra en haar moeder: van altijd lief zijn naar vrij je grenzen aangeven.

 

Pin It on Pinterest

Share This