Niemand zit te wachten op neerslachtige bui. We willen juist grip op hoe het met ons gaat. Grip op emoties, gedrag, gedachten. Dat is logisch en heel gezond.

Maar toch….

Er zijn van die dagen waarin van alles tegen zit. Dan lijkt er niks te lukken. Je voelt weerstand tegen van alles:

Een mail beantwoorden? Geen inspiratie.
Koken? Ja, maar wat dan.
Werk? Ja, genoeg. Maar waar moet je beginnen?

Je zit in een cirkeltje te denken, je voelt je traag of niet lekker in je vel en hebt nergens zin in. Je wil juist actief zijn maar je hoofd en je lichaam zitten blijkbaar niet op één lijn.

Jezelf dwingen om positief te blijven werkt averechts

Het is net als die vingerval puzzel:  als je harder je best doet om eruit te geraken, komen je vingers nog vaster te zitten. Zo werkt het ook als je jezelf uit die neerslachtige bui probeert te trekken. Je raakt juist nog meer gefixeerd: je ziet alleen wat er fout gaat en wat jij fout doet. Alles dat goed is of goed gaat valt buiten je blikveld.

Voordat je het goed en wel doorhebt begin je aan jezelf te twijfelen. Aan de keuzes die je hebt gemaakt, of je wel goed bezig bent in je leven. Zo beland je in een donker stuk van jezelf waar je niet in wil zitten, maar wat je misschien maar al te goed kent.

Hoe kom je uit je neerslachtige bui?

Hoe voel je je snel wat beter? Het zoeken naar en vinden van een zogenaamde hulpbron helpt je je blik weer te verbreden. Een hulpbron is alles in jouw leven waar jij je beter van gaat voelen, blijer, vrijer, sterker van wordt. Hulpbronnen zijn wel degelijk aanwezig, ook al denk je soms van niet. Het kan van alles zijn. Een sport, een prettige toevallige ontmoeting. Een mooie spreuk die je op facebook bent tegengekomen.

Kunst is om stil te staan bij je hulpbron

En daarmee kom je uit je negatieve fixatie. Misschien even lastig maar het gaat je wat opleveren!

In deze video neem ik je mee in een korte lichaamsgerichte oefening zodat je het zelf ervaart.

 

Waar ga jij je beter van voelen?

Laat het me hieronder weten en breng anderen op ideeën ?

Meer lezen en ervaren? ga naar “Emoties niet onder controle? Een mentaal beeld en een lichaamsgerichte oefening om te kalmeren.”

Pin It on Pinterest

Share This