“Hester, you are leaking energy through your eyes”,  zei mijn allereerste therapeut tegen me, zo’n 20 jaar geleden. Ik snapte nog niet goed wat hij daarmee bedoelde. Nu zie ik het helder. Het heeft iets te maken met gevoelig zijn voor de omgeving en ‘te open staan’ voor andere mensen. Daardoor raakte ik mijn kracht kwijt en kon ik niet meer goed voelen wie ik zelf was.

Misschien herken jij het volgende ook wel, als je er gevoelig voor bent: van sommige mensen word je moe en krijg je van anderen weer energie. Soms ook weet je misschien dat er ‘iets’  is, maar kun je de vinger er niet op leggen. Toch ligt het niet alleen aan die andere mensen. Herken je dit ‘te open staan’, lees dan door. Ik heb vanuit de lichaamsgerichte visie een paar praktische tips voor je die je kunnen helpen.

Lichaamsgerichte visie op gevoeligheid

Mensen die sociaal gevoelig zijn, staan aan de zachte kant van hun lichaam, de voorkant, iets te open. Beruchte punten in het lichaam waar energie kan weglekken en waar je toch vrij makkelijk invloed op hebt zijn ogen, buik, handen en voeten. Deze keer ga ik in op de ogen.

Ogen op steeltjes

Mensen doen veel met ogen. Sommigen hebben priemende ogen waarmee ze zich inspannen om de omgeving te kunnen zien. Dat kost al moeite zonder dat je het door hebt. De – wat ik noem-  ‘ogen op steeltjes’ breng je je lichaam onbewust in een gespannen stand en daardoor word je gevoeliger worden voor prikkels van buitenaf.  Je wordt over-attent. Dat kan vermoeiend zijn omdat je met alle prikkels ‘iets’ gaat doen.

Krachteloze ogen

Soms staan ogen juist een beetje diffuus en zonder enige spanning of focus. Ze staan een beetje ‘hol’. Dat ontkracht het hele lichaam en daarmee ontneemt het jou als persoon ook kracht en energie. Als vanzelf komt de buitenwereld met alle appèls die deze op je doet en de energieën, binnen.

Beide standen dus zowel de ‘ogen op steeltjes’ als de holle ogen doen iets met je eigen energie en kracht. Dat heeft gevolgen voor je weerbaarheid en hoe gevoelig je bent voor de buitenwereld.

Van ogen op steeltjes naar een rustige blik

Mogelijk zit er een overtuiging achter dat je iets pas kunt zien als jij je inspant, dat jij echt moet kijken om te zien. Beter is het je ogen te vertrouwen dat ze hun taak toch wel uitvoeren ook al zit je er minder bovenop. Dus dat ze het beeld toch wel doorgeven aan je, ook zonder jouw extra inspanning.

Oefening

Sluit je ogen en laat je ogen bewust rusten in hun kassen. Daarnaast kun je een hand op je achterhoofd te leggen en als het ware ‘vanuit je achterhoofd’  naar de wereld kijken, als je eenmaal je ogen weer opent. Natuurlijk helpt een rustige ademteug mee aan ontspanning. De bedoeling is dat je door de ontspanning de rust in je lijf wat meer voelt, je richt als het ware een oog naar binnen.

Van diffuse ogen naar ogen met kracht

Je kan dit soort ogen hebben als je wat geïmponeerd bent (geweest) door de buitenwereld. Wat te doen? Blijf vriendelijk en nieuwsgierig naar jezelf, geen oordeel. Wat je helpt is een combinatie van focus en bewustworden van je ademhaling.

Oefening

Ga rustig en gemakkelijk zitten en concentreer je op je lichaam. Voel waar je lichaam de stoel/ bank raakt. Dit is om letterlijk je grenzen wat te voelen terwijl je tegelijkertijd de steun van de omgeving ontvangt. Bal dan je handen eens tot vuisten en kijk eens met aandacht en focus naar één voorwerp in de omgeving en bestudeer dat voor een halve minuut ongeveer. Blijf ademen, dat is met gebalde vuisten soms lastig! Laat het na een halve minuut los, sluit je ogen en kies een volgend voorwerp uit en doe het nog eens opnieuw. Door op deze manier te kijken activeer je je eigen energie iets en het geeft je een gevoel van controle over wat er binnenkomt.

Nog leuker

Deze oefening zijn beschreven om in je eentje te kunnen doen. Nog leuker is het om samen te doen met een andere vriend of vriendin, die ook sterk gevoelig is voor de omgeving. Je kunt ook elkaar bestuderen! Dat geeft weer een dimensie extra!

Special For Your Eyes Only

Je kunt ook samen met een vriend of vriendin bij mij in praktijk Lijfwerk een speciale ogen-sessie volgen “For Your Eyes Only” , deze duurt anderhalf uur en kost 75 euro. Het komt binnenkort op de site te staan en dan kun je je via de site aanmelden. Wil je nu al aanmelden? Doe dat dan via hester@lijfwerk.info. Als je aanvullend verzekerd bent dan wordt dit vergoed.

Wil je meer weten over de invloed van je houding en je lichaam op je gevoeligheid? Lees dan verder in het artikel: “Symbiose en de Psychologie van het lichaam: 1 lijf, 2 kanten.” of kijk eens in het artikel: “Hooggevoelig, welk type herken jij in jezelf?”.

Pin It on Pinterest

Share This