We willen graag dat onze aandacht, deelname, energie, inzet gewaardeerd wordt. Wordt dat niet gezien of gewaardeerd dan voelen we ons afgewezen. Ook al gaat het om “iets kleins”, het voelt vaak als “iets groots” en daarom blijven we er nog wel eens langer mee bezig dan we zouden willen. We betrekken dit dan vaak op onszelf. Verdriet en angst voor herhaling kunnen een rol spelen, zodat we ons soms maar “veilig” terugtrekken.

Gevoelig voor afwijzing? 5 tekenen waaraan je dat herkent

Misschien weet je direct wat ik bedoel met gevoeligheid voor afwijzing, omdat je het duidelijk voelt, maar misschien ook niet. Ga dan eens de volgende vragen langs. Al deze 5 gaan vaak samen met gevoeligheid of angst voor afwijzing.

  1. Houd je precies in de gaten hoe anderen op jou reageren? “Monitor” je hun gezichtsuitdrukking en hoe hun stem klinkt en hoe ze zich uitdrukken?
  2. Heb je moeite om positiviteit/ complimentjes/ warmte te ontvangen? Dat wil zeggen echt binnen te laten komen
  3. Draai je het om? Zeg jij wel eens: “Ik houd er niet van om anderen af te wijzen, want dan kwets ik ze”?
  4. Vind jij het lastig je eigen grenzen aan te geven?
  5. Val jij makkelijk in een helpende of hulpverleners-rol? of ben je een pleaser?

Welke herken jij bij jezelf?

Wat kan jou helpen?

Stap 1: Leer de momenten herkennen waarop je afwijzing verwacht.

Het kan zijn dat je het spannend vindt om de ander om hulp of steun te vragen, of de ander jouw hulp of steun aan te bieden. Of in een vergadering je mond open te doen, of een klant te bellen met een slechtnieuwsbericht. Wat zijn voor jou de momenten?

Stap 2: Persoon die achter je staat

Ga eens rustig bij jezelf na, bij wie jij, in jouw omgeving, helemaal geen angst voor afwijzing voelt, iemand die jou accepteert zoals je bent en achter je staat. Kies iemand waarvan je echt ervaren hebt dat dat zo is. Het kan iemand dichtbij zijn die je dagelijks meemaakt of iemand met wie je een positieve ervaring hebt gehad die nog steeds in je geheugen zit.
Merk op hoe het voelt als je die persoon naast je of achter je voorstelt. Is dat fijn en geeft het je vertrouwen? Geeft het je ontspanning en houvast? Voel je je meer of minder verbonden met jezelf?
Kijk daarnaast ook naar de lichamelijke kant:  Veel mensen ontspannen in hun schouders en nek als ze zich bij iemand op hun gemak voelen. of hun ademhaling gaat makkelijker en dieper.
Pak de positieve boodschap op: Voor deze persoon ben ik OK, dus ik bèn OK.

Stap 3: Moment van discipline

Combineer de eerste 2 stappen: Als je dan weet dat je een situatie gaat tegenkomen, neem de tijd om éérst aan de persoon te denken bij wie je je op je gemak voelt. Je kunt dan meer nuanceren en je bent minder afhankelijk van de reactie van de andere persoon op dat moment. Wat deze oefening je geeft is het helende principe van de positieve bron.

Welke van het rijtje zijn op jou van toepassing? Wie is jouw positieve bron? Ik zou het fijn vinden als je een reactie achterlaat onder dit artikel.

Mogelijk ook interessant voor jou: het artikel over het gebruiken van de positieve bron bij het vinden van rust en vertrouwen in jezelf: “Een draagbaar zelfvertrouwen en een veilige haven in jezelf in 7 stappen.”

En hier nog een video waarin ik in het algemeen uitleg wat een bron is. Met oefening.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This